Tajna o bogatstvu iz 1937. godine

Police knjižara su zatrpane knjigama koje savetuju kako se obogatiti kroz život, no verovatno to niko nije bolje sročio od Napoleona Hila još 1937. godine.
Hil je bio pisac u vreme Velike ekonomske krize, a poznat je bio i kao savetnik američkog predsednika Frenklina D. Ruzvelta. On je intervjuisao više od 500 “najuspešnijih ljudi koji su ikad živeli u SAD-u” kako bi došao do formule za uspešno bogaćenje i sticanje imetka.

Svoje je uvide ispisao na dvestotinjak stranica knjige “Think and Grow Rich” koja je tokom godina postala jedna od najprodavanijih knjiga svih vremena, piše Business Insider.

Iako je ispitivao najuspešnije biznismene svog vremena, njegova formula ne uključuje nikakve nemoguće misije i nesvladive veštine, već se temelji na savladavanju psiholoških prepreka koje čoveka dele od sticanja bogatstva.

“Želja neće doneti bogatstvo. Ali ako ta želja s vremenom postane opsesija, tada će planiranje konkretnih nacina i sredstava te podupiranje istih ustrajnošću koja ne dopušta poraz, osigurati sticanje znatnog imetka”, piše Hil.

U jednom je odlomku sažeo šest koraka za pretvaranje želje u njen finansijski ekvivalent:

1. U svom umu postavi novcani cilj koji želiš ostvariti. Nije dovoljno reci “želim puno novca”. Budi konkretan u zamišljanju iznosa.

2. Tacno odredi što si spreman dati zauzvrat za novac koji želiš. Ne postoji “nešto za ništa”.

3. Odredi tačan datum do kojeg želiš sakupiti taj novac.

4. Stvori čvrst plan kako ćeš provesti svoj naum u delo i odmah kreni s njegovim sprovođenjem, bio spreman ili ne.

5. Napiši na papir u jednostavnim i sažetim rečenicama koliko novca želiš steći, u kojem vremenskom roku, šta si spreman da žrtvuješ zauzvrat i plan kako ćeš plan ostvariti.

6. Pročitaj te rečenice naglas dvaput dnevno, jednom neposredno pre spavanja i jednom pre ustajanja iz kreveta ujutro. DOK ČITAŠ, UVERAVAJ SE, OSEĆAJ SEBE I VERUJ DA VEĆ POSEDUJEŠ TAJ NOVAC.

Hillovo viđenje sticanja bogatstva se ne razlikuje mnogo od modernijih, osim što je jednostavnije i sažetije sročeno.

“Kada bogatstvo nastupi na mesto siromaštva, to je obično zbog pomno razradenih i izvedenih planova”, dodao je.

“Siromaštvo ne zahteva nikakav plan. Niko mu ne treba pomoći, jer je odvažno i nemilosrdno. Bogatstvo je pak sramežljivo i samozatajno. Njega se treba privući”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s